project:
Handyside gardens

Het verhaal

 

De Handyside Gardens vormen een kleine maar cruciale schakel in een van Londens grootste en meest opwindende herbestemmingsprojecten ooit, de spoorwegsite van King’s Cross. Geen wonder dat ook wereldspelers als The Guardian en zelfs Google hier graag een stek wilden bemachtigen.

 

Helemaal in lijn met het heroplevende district, ademen de Handyside Gardens ecologie, duurzaamheid en sociale interactie. Zittend op een bank kijk je om je heen en zie je de weerspiegeling van die visie. Aan de ene kant biedt het hypermoderne ArtHouse woongelegenheid. De gerenoveerde spoorweghangar aan de overkant kreeg een diverse nieuwe invulling: er huizen nu een groentesupermarkt annex koksschool en een culturele evenementenruimte.

 

In die context vormen de Handyside Gardens het bindmiddel van de buurt. Klein als het is, heeft dit park een grootse impact op het dagelijkse leven van bewoners groot en klein, en studenten en ondernemers uit de buurt. Met glooiende, verhoogde plantenvlakken, geïntegreerde zitbanken en zowaar een meanderend beekje, is deze eigentijdse open ruimte te midden van de drukke metropool de ideale plek om te ontspannen, een boterhammetje te eten, een boek te lezen of te ravotten.

 

Uitdagingen

 

Voor de realisatie van dit project dienden er zich enkele bijzondere uitdagingen aan. Amper 4,5 m onder het park spoort de Londense metro. Die beperkte diepte van de grondlaag had natuurlijk ook zijn weerslag op de mogelijke beplanting. De verhoogde Brink-plantbeddingen boden hier uitkomst om de architecten de nodige vrijheid te laten qua plantenkeuze.

 

Een andere, behoorlijk specifieke uitdaging vormden de organische vorm en de verschillende afmetingen van de panelen. Om een eenvoudige installatie op de werf mogelijk te maken, werden de panelen op maat gemaakt en in ons atelier in de gewenste vorm voorgewalst. Op het terrein dienden ze dan enkel nog aan elkaar geschroefd te worden.

 

Om aan de eis tot duurzaamheid te voldoen, werd gekozen voor CorTen®-staal omwille van zijn extreem kwaliteiten op dat vlak. Niet alleen beschermt de roestlaag de panelen tegen beschadigingen en vandalisme, het is meteen ook een respectvolle ontwerpknipoog naar het spoorwegerfgoed van de locatie.

 

Projectdetails

 

In het parkontwerp weerklinkt de echo van de spoorlijnen die vroeger door de wijk kronkelden, en ook de keuze van de aanplant is geïnspireerd door wat er destijds langs de spoorwegbermen te vinden was.

 

Om het ontwerp van de tekentafel naar het park te vertalen, werkten we tijdens de productie- en installatiefase nauw samen met de aannemers. Voor een dergelijk maatwerkproject is dat de succesformule.

 

 

Geïntegreerd product

 

De Wibio Brink wierp zich hier op als ideale oplossing. We ontwikkelden CorTen®-stalen plantenvlakken in organische vormen en in variërende hoogtes die met driehoeksteunen op steunplaten bovenop het beton werden bevestigd. Bovendien werd de Brink voorzien van geïntegreerde banken in hout om zitgelegenheid te creëren in het park. In het totaal werd ongeveer 300 lopende meter Brink geïnstalleerd. Onder de plantenvlakken is er een drainagelaag aangebracht om te voorkomen dat de grond doordrenkt raakte met water.