Boom­infrastructuur

In stad en dorp vinden mensen mekaar al eeuwen in de deugddoende ‘lommer’ van majestueuze bomen. Maar naast dat pittoreske plaatje hebben stadsbomen ons nog veel meer te bieden. Denk maar aan temperatuurmatiging, watermanagement en ontspanning.

 

Met de juiste boomkronen houd je de zomerse hitte van straten en gebouwen, zodat het energieverbruik van airco’s binnen de perken blijft. Bij hevige buien absorberen bladerdek, takken en stam een deel van het hemelwater. Regen die wel de bodem bereikt, kan grotendeels onder het maaiveld gebufferd worden. Het resultaat: een lager piekvolume aan stortwater. Goed nieuws dus voor het anders vaak overbelaste rioolstelsel. Het opgevangen water kan zo langzaam in de bodem infiltreren om de waterbalans op peil te houden. Bomen zijn natuurlijk ook gewoon mooi om naar te kijken en hebben een onmiskenbaar positief effect op hoe we ons voelen, ja, zelfs op onze gezondheid.

 

Maar wie bomen wil laten groeien in een stedelijke omgeving, staat voor een pittige uitdaging. Gelukkig kan je vandaag rekenen op de groeiplaatsinrichting van Wibio. Die benadert de natuurlijke habitat van de bomen zo sterk, dat ze volwassen kunnen worden in straten en op pleinen, boven metro’s en ondergrondse parkings. En niemand hoeft te vrezen dat ze de infrastructuur zouden schaden. In ruil laten de bomen ons tientallen jaren genieten van de vele voordelen die ze te bieden hebben.