
Tussen staal en beton voelen we bewust of onbewust een sterke behoefte aan groen. Verticale tuinen kunnen ook op een erg beperkte ruimte aan die behoefte tegemoetkomen. Een mooi en rustgevend resultaat dat je in een handomdraai installeert.
’s Morgens gehaast de laatste meters naar je werk afleggen langs een grauwe bakstenen wand? Er zijn aangenamere manieren om je dag te beginnen. Thuiskomen na een zware dag en op een blinde muur staren? Je hebt allicht een ander idee over ontspannen.
Het effect van verticale tuinen werkt in twee richtingen. Enerzijds beschermen ze muren en gevels tegen de wind, zon en regen, wat hun levensduur aanzienlijk verlengt. Anderzijds helpen groene gevel ons de klimaatuitdagingen van vandaag aan te gaan: ze bieden extra isolatie voor onze woning, vangen fijnstof uit de lucht, bufferen regenwater bij een felle bui en bevorderen de biodiversiteit in de stad.
Het oudste en eenvoudigste type groene gevel is grondgebonden, wat wil zeggen dat er aan de voet van de gevel een plant in de volle grond geplaatst wordt die dan de gevel beklimt. Recenter en in opmars is het Living Wall System, waarvan Wibio’s GreenWall een mooi voorbeeld is. Bij deze gevelgebonden tuin wortelt de plant in een systeem dat tegen de muur bevestigd is. Voor die verticale beplanting krijgt de GreenWall een groot substraatvolume mee, zodat hij gerust enkele weken zonder watergift kan overbruggen.
Op luttele vierkante meters creëer je een verticale tuin die niet alleen je gevel opfleurt, maar ook een onmiskenbaar heilzame invloed heeft op je stemming, ja, zelfs op je gezondheid. En wanneer die goed zitten, zeil je eens zo vlot door je dag.
Investeren in een groene wand is voor werkgevers en stadsplanners dus geen overbodige luxe. Maar ook als particulier trakteer je jezelf graag op deze groene weldaad.